CR7 Derma RM 2.9 Juta Kepada Badan Kebajikan

By
Updated: June 3, 2016

Tatkala Lionel Messi dibicarakan susulan kes penipuan cukai, Cristiano Ronaldo pula mendermakan duit bonus menjuarai Liga Juara-Juara Eropah (UCL) sebanyak GBP500,000 (RM 2.9 juta) kepada badan kebajikan.

Pemain berusia 30 tahun itu telah meminta ejennya, Jorge Mendes, untuk mendermakan sejumlah wang tersebut kepada mereka yang memerlukan.

Ketika aksi final UCL yang berlangsung minggu lalu, Ronaldo tidak menampilkan aksi yang baik susulan baru pulih daripada kecederaan.

Namun, sepakan penaltinya memastikan Real Madrid mengungguli UCL buat kali ke-11.

Ronaldo sememangnya sinonim dengan kerja-kerja amal.

Tahun lalu, dia menerima anugerah ‘Athletes Gone Good’ oleh Dosomething.org ekoran tindakannya menderma GBP53,000 (RM316,000) untuk membantu bayi 10 bulan melalui pembedahan dan menanggung kos perubatan seorang kanak-kanak berumur sembilan tahun yang menghidap kanser.

Dia turut menyalurkan GBP105,000 (RM626,000) kepada pusat penyelidikan di sebuah hospital yang pernah merawat kanser ibunya.

Lahir sebagai anak seorang tukang kebun, Ronaldo kini menerima bayaran GBP230,000 (RM1.3 juta) seminggu, tidak termasuk bayaran tajaan lain.

Sementara itu, bintang Barcelona, Lionel Messi, hadir di mahkamah bersama ayahnya, Jorge Horacio Messi, bagi kes penipuan cukai.

Bagaimanapun, pemain berusia 28 tahun itu menafikan segala tuduhan yang dilontarkan terhadapnya untuk pihak pendakwa.

Turut terlibat dengan kes sama ialah rakan sepasukannya di Barcelona, Neymar.

Sumber: AstroStadium